BeYourSelfNeeds sau Piramida Nevoilor

Poate ca ai tot auzit in ultima vreme cat de important este sa ai grija de tine, sa traiesti echilibrat.

Esti bombardat cu informatii din toate partile, internetul iti arata zilnic articole “magice”, despre cum sa devii fericit in 10 pasi, iar librariile sunt pline de carti de dezvoltare personala, multe din ele promitandu-ti cheia succesului sau a echilibrului deplin.

Poate ca nici macar nu ai crezut vreodata in astfel de retete, sau poate ca le-ai incercat, uneori experimentand si sentimente de vinovatie pentru “dificultatea” cu care pasesti in acest drum catre“perfectiune”.

Oricum ar fi, de multe ori, simti ca nu e indeajuns.

CE LIPSESTE OARE?Este destul de posibil sa faci toate acestea in gol. Este probabil sa nu diferentiezi foarte clar intre nevoile tale adevarate si care cele “induse” de cineva exterior tie, de la societate,la persoane cu rol crucial in viata ta, de care inca nu te-ai diferentiat.

Iar ca sa stii care sunt nevoile tale, in primul rand, trebuie sa fii in contact cu tine, cu SENZATIILE, EMOTIILE, GANDURILE tale, sa fii constient de ce se afla in spatele ACTIUNILOR tale. Nu ai cum sa te ingrijesti (deci, nici pe cei dragi tie :)), daca nu esti in contact cu nevoile tale reale.

CE INSEAMNA AUTOINGRIJIREA?

Cand te autoingrijesti e ca si cum tu ti-ai fi si copil si parinte in acelasi timp. Mai exact, e nevoie sa iti activezi o partea hranitoare (adica sa-ti constientizezi si sa iti deblochezi RESURSELE interioare), iar pe de alta parte, e nevoie sa fii in contact cu partea VULNERABILA din tine, partea care are nevoie de ingrijire (si aici putem vorbi de NEVOI neindeplinite). De aceea, tot proces e diferit de la o persoana la alta.

 

 

 

CE POTI FACE PENTRU TINE?

Urmand modelul Maslowian, piramidal al nevoilor, metamorfozat in 5 ateliere experientiale, vei experimenta diverse ipostaze ale nevoilor tale esentiale, impreuna cu resursele si vulnerabilitatile aferente indeplinirii lor.

Vei invata sa faci diferenta dintre o nevoie si dorinta, iar dupa ce iti clarifici nevoia, vei invata cum sa ti-o exprimi intr-un mod matur, sa o implinesti si apoi cum sa extinzi grija fata de sine in grija fata de ceilalti.

STRUCTURA:

Atelierul 1: Corpul meu, dusman sau aliat? De la nevoi necunoscute sau mascate, la nevoi reale.

Corpul incapsuleaza istoria nevoilor fiziologice cu toate blocajele aferente, de la prea multa sau prea putina hrana, la prea multa sau prea putina miscare, de la prea mult sau prea putin somn,la prea multe somatizari.

Este foarte important sa stii ce traiesti la nivelul corpului tau fizic. Atunci cand ii dai corpului alt element, de care nu are nevoie, il încarci, ii dai prea mult de lucru si astfel isi pierde din energie.

Este absolut esential sa fii constient de senzatii, ca sa poti sa faci diferenta intre nevoia fiziologica si cea psihologica. Cumva, sa stii sa faci diferenta intre FOAME si POFTA. Iar apoi, de ce oare ti-e pofta de un anumit aliment, de un anumit gust, o anumita textura, si nu de alta? Si tot asa, pentru orice senzatie fiziologica.

Toate acestea le vei experimenta in cadrul atelierului, cu ajutorul exercitiilor de tip experiential, prin intermediul carora iti propunem:

-sa intelegi cat de mult esti in contact cu corpul tau;

-sa intelegi care sunt nevoile tale fiziologice si in ce masura le indeplinesti in realitatea ta de zi cu zi;

– sa diferentiezi intre nevoie si dorinta;

– sa diferentiezi intre o nevoie pur fiziologica si una care mascheaza clar o nevoie psihologica (si care e aceasta);

– sa intelegi in ce relatie esti cu impulsul vs controlul, in scopul de a-ti dezvolta capacitatea de autocontrol.

 

Atelierul 2: Spatiul personal- o frontiera esentiala intre tine si ceilalti

Dupa ce ai inteles cum e cu nevoile tale fiziologice, trecem la pasul urmator: nevoia de securitate.

Ce inseamna pentru tine un cadru securizant si cum ai ajuns sa il  definesti astfel? Este mediul in care traiesti in prezent unul securizant? Daca nu, de ce ar mai avea nevoie ca sa devinaastfel?

Acest atelier este menit sa te ajute să-ți conturezi spațiul personal, prin experimentarea vie a relaționării cu ceilalți. Astfel, vei experimenta ce inseamna un spatiu personal, care este rolulunei granițe si cat „de aproape” sau „cat de departe” te pozitionezi tu in relatia cu celalalt.

In acest atelier, vei experimenta:

– Ce inseamna si de ce e nevoie sa ai un spatiu personal;

– Tiparele tale de atasament;

– Care sunt „granitele” pe care le folosesti in prezent. Sunt ele sanatoase?

– Ce dificultati apar in trasarea unei granite si de ce?

– Cum poți reconstrui în viața ta un spațiu adecvat nevoilor tale prezente?

 

Atelierul 3: Contactul si separarea intre iluzie si realitate

Fiinta umana este o fiinta care isi manifesta viata prin intalnirea cu celalalt, iar orice intalnire are loc prin contact si separare.

Uneori, te iluzionezi ca a fi in contact permanent cu celalalt inseamna a iubi sau a fi iubit si nu mai stii sa diferentiezi intre tine si el. Iar, alteori, se mai intampla sa crezi ca a pastra mereu distanta, a evita contactul este o forma de independenta, fara sa constientizezi ca iti neglijezi total nevoia de apartenenta.

Dincolo de aceste extreme, mai exista si cazul in care contactul este unul doar de suprafata, nefiind cu adevarat in relatie cu celalalt, ci doar cu o imagine pe care o ai despre el, mai mult sau mai putin idealizata.

 

Oricum ar fi, adevarata intalnirea cu celalalt se intampla doar atunci cand poti fi prezent in relatie, deci, cand traiesti in realitate, fara a pleca din ea prin evitare sau prin “contaminare”.

In acest atelier vei experimenta:

– nevoia de apartenenta/nevoia de a face parte din;

– contactul si separarea/identitatea si alteritatea;

– tendinte spre simbioza vs izolare;

– nevoia de autonomie.

 

 Atelierul 4 : Cine esti tu (pr)intre atatea roluri?

Si dupa ce iti clarifici nevoia de apartenenta, incepi sa vezi cum in viata de zi cu zi nu traiesti doar exprimandu-ti sinele tau profund, intr-o forma bruta, ci pui pe chipul tau tot felul de masti, mai mult sau mai putin functionale, pentru a te adapta realitatii

Inca de mici copii cautam aprobarea si confirmarile celorlalti, nevoia de recunoastere sociala fiind, pana la urma, o nevoie fireasca prin care „vocea” noastra prinde contur si se aude din ce in ce mai clar in multime.

Ce se intampla, insa, cand ne cream despre noi o imagine atat de mare, care ne inghite cu totul, nemaistiind exact cine suntem, dincolo de ea? Si oare cum am ajuns in aceasta situatie?

 

In acest atelier, vei experimenta:

– nevoia de recunoastere sociala;

– importanta imaginii si a statutului social in viata ta;

– dinamica rolurilor tale;

– roluri alese de tine si roluri programate;

– relatia cu conformismul vs nonconformismul;

– drumul de la nevoia de confirmare la nevoia de afirmare.

Atelierul 5: Intre a da un sens vietii si a da viata sensului

Autorealizarea vine in pereche cu reactualizarea sensului vietii. Ne intrebam: ce sens are urcusul pe treptele anterioare ale piramidei, daca nu ajungem in stadiul in care sa oferim vietii noastre un sens, in acord cu nevoile si valorile personale? Cel mai probabil, ar fi ca o mancare fara gust. Poate ca am supravietui mancand-o, dar nu am trai .

Omul nu este nici pe departe doar un animal, de aceea, in acest atelier, vei descoperi ca este vital sa oferi un sens vietii tale, precum si faptul ca acesta are o anumita dinamica si ca se reactualizeaza mereu.

Exact cum afirma V. Frankl, „parintele nevoii de sens”, cum este cunoscut printre experientialisti:

„Efemeritatea existentei noastre cu niciun chip nu o face să fie fara sens. Dimpotriva, ea intemeiaza responsabilitatea noastra. Omul alege permanent din mulţimea de potenţialităţi prezente; pe care dintre acestea le va condamna la nefiinţă şi pe care le va actualiza? Ce alegere va deveni realitate o dată pentru totdeauna, o nemuritoare “urmă în nisipul timpului”?

In fiecare clipa, omul trebuie sa decida, fie în bine, fie în rau, cum va fi monumentul existentei sale.”

Astfel,in acest ultim atelier iti propunem:

– sa experimenezi nevoia de autorealizare;

– sa experimentezi nevoia de a construi un sens in viata;

– sa-ti clarifici nevoile per ansamblu;

– sa fii constient de resursele si vulnerabilitatile tale si de maniera in care le poti folosi in acord cu valorile tale;

– sa-ti conturezi obiective realiste/plan de viata in acord cu descoperirile facute despre tine.

 

Abordare workshopuri: experientiala

 

Beneficiile programului:

– constientizezi care sunt nevoile tale, de la cele primare, la cele superioare;

–  inveti sa faci diferenta intre nevoie si dorinta;

– inveti sa ai grija de nevoile tale;

– intelegi mai bine nevoile celorlalti;

– experimentezi, in maniera experientialista, contactul sau separarea cu/ de nevoile tale, prin intermediul exercitiilor si tehnicilor experientiale;

– constientizezi importanta functiei de (auto)ingrijire, ca sa o activezi la nevoie;

– constientizezi partile tale resursa, precum si pe cele vulnerabile si gasesti strategii pentru a veni in intampinarea lor prin activarea partii de adult.


Get Free Appointment

We are more than happy to give advice on which counselling is most suitable for your needs, depending on your problems. Why not ask us to view your problems and discuss for solution. Our advice is free!

Need an Advice … Please Contact Us